Iniciació a les AQUAREL·LES 01

L'aquarel·la és un tipus de pintura que sempre m'ha agradat força. És fresca, arriscada i amb un punt d'imprevissible que la fa molt atractiva. Els seus colors tenen una transparència i lluminositat que cap altre tècnica te.

He començat un curs de pintura amb aquarel·les, els exercicis que vagi fent els aniré compartint per si vols fer-los tu també. Més que exercicis son experiments (que sempre son més divertits) per conèixer els recursos que ofereixen les aquarel·les i com es pot treballar amb elles.


Aquí tens la primera tanda d'exercicis:

EXERCICI 01 - "Fons de color"
Es tracte de fer un fons pla de color. Pots anar fent la prova amb diferents colors, ja que cadascun reacciona una mica diferent.


Primer prepara suficient quantitat de color per omplir tota la superfície que desitgis. Per a un fons pla de color, la barreja s'acostuma a fer amb bastant quantitat d'aigua.
Col·loca el paper sobre un suport que et permeti inclinar-lo uns +/30º.
Començant per dalt, fes pinzellades horitzontals alternades (dreta-esquerra, esquerra-dreta) així aconseguiràs que el color quedi uniforme. Ves recollint la pintura sobrant amb la següent pinzellada.
Al finalitzar, en la part inferior, recull la tinta sobrant amb un pinzell sec.
I ja està, ja tens el teu primer fons de color!


EXERCICI 02 - "Paper mullat"
Es tracte d'experimentar com reaccionen les aquarel·les sobre un paper mullat.


Prepara una mica de pintura. Després amb un pinzell net o una esponja humiteja el paper de manera uniforme (com si fessis un fons de color).
Sense deixar que assequi, carrega el pinzell de pintura i toca amb la punta el paper en la zona on l'has humitejat. Veuràs que el color s'expandeix en totes direccions i a la vegada s'aclareix fins que asseca.
Aquesta tècnica et pot anar molt bé per exemple per fer núvols!

EXERCICI 03 - "Paper mullat (2 colors)"

A partir de l'exercici anterior, es tracte d'experimentar com reaccionen les aquarel·les sobre un paper mullat amb dos o més colors.


Has de seguir el mateix procés que en l'exercici 02Prepara una mica de pintura, i amb un pinzell net o una esponja humiteja el paper de manera uniforme (com si fessis un fons de color). 
Sense deixar que assequi, carrega el pinzell de pintura i toca amb la punta el paper, primer amb un color i després amb un altre.
És molt excitant veure com el color sembla que prengui vida i s'expandeix en totes direccions fins que asseca!

EXERCICI 04 - "Mullat sobre mullat"

En aquest exercici fem un pas endavant, ja que combinem 2 exercicis en un.






Primer has de realitzar com en l'exercici 1 un fons de color, del color que més t'agradi (t'aconsello que sigui un color clar). Sense deixar que assequi aquest fons, fes unes pinzellades a sobre amb un altre color.

Al estar el fons humit el nou color s'expandeix a sobre barrejant-se d'una manera espectacular!



EXERCICI 05 - "Mullat sobre sec"

En aquest cas la idea és pintar sobre un fons de color sec, a veure què passa.




Com en l'exercici anterior, primer realitza un fons de color (t'aconsello que sigui d'un color clar). Deixa que assequi bé, ha d'estar completament sec. Ara fes unes pinzellades a sobre amb un altre color.
Al estar el fons sec el nou color no s'expandeix i queda amb les bores nítides!

EXERCICI 06 - "El blanc"
Si et fixes en les aquarl·les no existeix la pintura blanca. El blanc s'aconsegueix amb el blanc del paper. I si vols aclarir un color el que has de fer és afegir aigua. Son importants aquests dos conceptes del blanc i per això et proposo el següent exercici.


Dissenya una sanefa (si prefereixes pots copiar la de la mostra), pinta amb un sol color, jugant amb els blancs per crear la sanefa.
T'ajudarà a interioritzar que en les aquarel·les el blanc és el paper!



Entrades populars d'aquest blog

Com dibuixar un cos humà proporcionat (home) 1

Tipus de peus

Com crear una figura articulada

Com dibuixar un cos femení proporcionat (dona) 1

Com dibuixar un cap de front